• Menu
 • Historie
   
  Email ons!
   
 • GRUNN.NL: Men of Maple Leaf
 • 'The Groningen Scroll', het zal menig Stadjer weinig zeggen. Het is een gedicht over 'The Men of Maple Leaf'. Dat waren de Canadese militairen die in 1945 Groningen bevrijdden.

  'The Groningen Scroll'
  'The Groningen Scroll'
  Dhr. J. PiŽst was als jongen van 16 jaar getuige van de binnenkomst van de Canadese militairen in Groningen. Aan de Paterswoldseweg zag hij vanaf een bovenwoning 1 1/2 dag lang hoe de militairen de Duitsers wegdreven. Deze herinnering en de waardering wat deze militairen voor Groningen hebben gedaan hebben hem bewogen een gedicht te schrijven en te publiceren. Met hulp van de Gemeente Groningen (subsidie) en het Grafisch Museum (druk) is het hem gelukt bijna 1200 gedichten naar Canada te sturen.
  Van het gedicht werd een oorkonde gemaakt, waarop de Martini Toren in de Aprildagen staat afgebeeld. 'The Groningen Scroll, zoals het document is gaan heten, werd in een oplage van 1200 stuks gedrukt en hangt inmiddels in tal van huizen van Canadese Oorlogs Veteranen en in plaatselijke musea en gemeentehuizen in Canada.

  Op uitnodiging van de Canadese ambassadeur in Nederland Mr Serge April, heeft dhr PiŽst ter gelegenheid van Canadian Day onlangs een receptie in den Haag mogen bijwonen. Tijdens de Canadian Day nam
  V.l.n.r. Colonel M. Whitty, Ambassadeur S. April, dhr. en mevr. PiŽst en dhr. Quesnelle
  dhr. PiŽst ook een scroll voor de Ambassade mee. De Ode aan de Canadese bevrijders hangt inmiddels in de hal van de Ambassade in den Haag, zodat iedere bezoeker kennis kan nemen van deze bijzondere dank aan onze bevrijders.
  Op de foto die in de Ambassade werd genomen staan vlnr. de Canadese Militaire attache voor de Benelux Colonel Mike Whitty, Ambassadeur Serge April, dhr. en mevr. PiŽst en de assistent van de Colonel Whitty, warrant officer Phil Quesnelle.
  Het echtpaar PiŽst reisde dit jaar ook naar Canada om op uitnodiging van the Dutch Canadian Legion in Toronto 5 Mei te herdenken. Bij die gelegenheid heeft dhr. PiŽst een krans gelegd bij het oorlogsmonument van St. Elizabeth Village in Hamilton. Naast Nederlands Ambassadeur in Canada heeft hij daar tevens een speech gehouden.

  Eťn van de vele reacties van veteranen uit Canada op 'The Groningen Scroll'

  Dhr. PiŽst is de afgelopen zes jaren bijna dagelijks bezig geweest met het schrijven naar en het beantwoorden van brieven uit Canada naar aanleiding van de Scroll. Meer dan 500 fotos zijn in zijn bezit waarop veteranen poseren naast de ingelijste Scroll voorzien van een zegel van de Groninger bevolking alsmede van de Stadsvlag.

  Door de inzet van dhr. PiŽst wordt het ook voor de mensen die in de oorlogsjaren achterbleven in Canada duidelijk wat voor impact 'The Men of Maple Leaf' hebben gehad tijdens de bevrijding van o.a. Groningen.

 • Gastenboek
 • Lees en schrijf het gastenboek
 • Email ons