• Menu
 • Historie
   
  Email ons!
   
  Confectie 1916-1998
  De start
  Eerste petten verkoop
  De groei
  Naar de Achterweg
  Weeber NV
  De eerste pantalons
  Nieuwkomer breektdoor
  Groei in Groningen
  Werken bij Weeber
  BB en EHBO
  Een defensie opdracht
  Locatie in Zandbulten
  Vestiging in A'dam
  Verbouwing
  Concurrentie uit Dld
  Afscheid directeur
  Pools avontuur
  Einde eigen productie
  Een nieuwe situatie
  Het einde: overname
  Slot
  Overzicht
 • GRUNN.NL: Confectie industrie
 • Groei in Groningen

  In november 1956 kwam broer Jan uit dienst bij de Koninklijke landmacht. Hij werd door Bert bij enkele klanten geļntroduceerd, en kreeg daarna het rayon Overijssel, Gelderland en Utrecht toegewezen.
  Ik had toen al enige tijd de leiding op het kantoor waar toen reeds 4 meisjes en een boekhouder werkten, terwijl een vroegere klasgenoot, Jaap Kwant, na zijn vervulling van zijn dienstplicht opnieuw was aangenomen en de honneurs op het magazijn waarnam. Voor de verkoop in de zuidelijke provincies was een vertegenwoordiger aangesteld (de heer de Nennie).
  De volgende jaren werden gekenmerkt door een stijgende vraag naar losse colberts waarbij meerdere pantalons gedragen konden worden, hetgeen een sterk stijgende vraag naar pantalons opleverde. Ook werd in die tijd meer aandacht geschonken aan de modellering en afwerking. Voorheen was een pantalon ruim en had een omslag in de zoom van circa 5 cm, dit veranderde in pantalons die soms met en soms zonder omslag waren en in diverse voetwijdtes geleverd moesten worden.
  Deze voetwijdtes waren soms per regio en soms zelfs per klant verschillend. Tevens werden nu pantalons gevraagd in diverse modellen resp. ruim, slank en super slank.
  Groningen was in die tijd een echte confectiestad met o.a. kostuum fabrikanten (de zogenaamde Stijlgroep Groningen) en regenkleding fabrikanten. Wij waren de enige pantalon fabrikant.
  Het grote probleem was in die tijd om voldoende personeel (de zogenaamde modinettes) te krijgen. In dat opzicht was er eveneens een moordende concurrentie en probeerde men elkaars personeel weg te kapen door een hoger loon en betere voorwaarden te bieden.
  Dit werd later noodgedwongen opgelost doordat alle confectie fabrikanten in Groningen de koppen bij elkaar staken en de afspraak maakten elkaars personeel niet meer aan te nemen zonder goedkeuring van de betreffende werkgever.

  << Vorige Volgende >>

  Foto's en teksten: H.W. Weeber - 1999
  Copyright: © 2017, H.W. Weeber

 • Gastenboek
 • Lees en schrijf het gastenboek
 • Email ons