• Menu
 • Historie
   
  Email ons!
   
  Confectie 1916-1998
  De start
  Eerste petten verkoop
  De groei
  Naar de Achterweg
  Weeber NV
  De eerste pantalons
  Nieuwkomer breektdoor
  Groei in Groningen
  Werken bij Weeber
  BB en EHBO
  Een defensie opdracht
  Locatie in Zandbulten
  Vestiging in A'dam
  Verbouwing
  Concurrentie uit Dld
  Afscheid directeur
  Pools avontuur
  Einde eigen productie
  Een nieuwe situatie
  Het einde: overname
  Slot
  Overzicht
 • GRUNN.NL: Confectie industrie
 • Een nieuwe situatie

  In mei 1977 verhuist Intercode dat voorheen aan het Schuitendiep te Groningen was gevestigd naar de Achterweg.
  Inmiddels is de verkoopstaf van Kledingindustrie Weeber bij Intercode in dienst genomen, bestaande uit de heer J.Kwant als chef interne verkoop en de vertegenwoordigers de heren van Dijk, Heldens, Hutjes en Jansen. Tevens werd de heer Lammerts als modelleur en de heer Lelieveld als confectie technicus voor het buitenland aangetrokken, samen met nog wat magazijn en kantoorpersoneel.
  De productie van de klassieke pantalons wordt geheel overgebracht naar Roemenie in de later zo bekende stad Timisoara. De begeleiding geschiedt door genoemde heer Lelieveld, die steeds 3 weken in Roemenie is en 1 week in Nederland.
  De productie van jeugd en modieuze pantalons wordt in loon gemaakt bij de firma van Wezel te Bredevoort omdat hiervoor een korte levertijd noodzakelijk is.
  De nieuwe opzet van uitsluitend fabriceren via loonveredeling bleek de eerste jaren zeer lucratief en er werden flinke winsten behaald. Geleidelijk werden echter de loonprijzen in Roemenie steeds hoger. Zeer zorgelijk was dat men zich steeds slechter aan de overeengekomen levertijden ging houden, hetgeen veroorzaakt werd omdat men daar meer orders aannam dan men kon produceren. Ook de omstandigheden waaronder gewerkt moest worden werden steeds slechter, er was soms dagen geen stroom of verwarming.
  Een jaar voor de val van Ceausescu werd ons vlak voor het productie seizoen plotseling meegedeeld dat men geen productie capaciteit meer voor ons had. Een rampzalige situatie, omdat op zeer korte termijn de productie vrijwel nergens onder te brengen was.
  Het loonconfectiebedrijf de firma van Wezel te Bredevoort heeft ons echter uit deze zeer penibele toestand gered door met grote inzet en uitbreiding van hun productiecapaciteit de najaarsorders in klassieke pantalons geheel over te nemen en tijdig uit te leveren. Ondanks productieverhogende investeringen kon echter ook de firma van Wezel het op den duur niet meer bolwerken. In 1993 stopte de productie en werd het personeel naar huis gestuurd.

  << Vorige Volgende >>

  Foto's en teksten: H.W. Weeber - 1999
  Copyright: 2017, H.W. Weeber

 • Gastenboek
 • Lees en schrijf het gastenboek
 • Email ons