• Menu
 • Historie
   
  Email ons!
   
  Confectie 1916-1998
  De start
  Eerste petten verkoop
  De groei
  Naar de Achterweg
  Weeber NV
  De eerste pantalons
  Nieuwkomer breektdoor
  Groei in Groningen
  Werken bij Weeber
  BB en EHBO
  Een defensie opdracht
  Locatie in Zandbulten
  Vestiging in A'dam
  Verbouwing
  Concurrentie uit Dld
  Afscheid directeur
  Pools avontuur
  Einde eigen productie
  Een nieuwe situatie
  Het einde: overname
  Slot
  Overzicht
 • GRUNN.NL: Confectie industrie
 • Het einde van de eigen produktie

  Vanaf 1976 wordt duidelijk dat ondanks grote productiviteits-verbeteringen er niet meer lonend geproduceerd kan worden. Via het advocaten bureau Vos-Seidel en v.d. Plas worden plannen gemaakt om tot ontbinding van het bedrijf Kledingindustrie Weeber BV te komen, zonder dat dit consequenties heeft voor Intercode Kledingbedrijven BV.
  Geadviseerd werd om te trachten zo snel mogelijk een crediteur te vinden die surseance van betaling zou aanvragen, omdat een aanzienlijke vordering niet te innen was. Een leverancier van computers die een grote vordering op ons had vraagt de surseance aan. Die wordt ook verleend en Mr. T.Bout wordt tot curator aangesteld. Na veel gedonder met de vakbonden en zelfs een reddingspoging van de bekende communistenleider Fre Meis (waarmee ik overigens een prima contact had) wordt in februari 1977 het faillissement uitgesproken.
  Op dat moment zijn nog 150 personeelsleden in dienst, die allen worden ontslagen. Van de 21 confectiefabrikanten in Groningen en de regio waren op dat moment nog 3 bedrijven overgebleven.

  Ik ga met mr. T.Bout naar ons atelier in Zandbulten; Roep het personeel bij elkaar en vertel dat het voorbij is. Er wordt gehuild.

  De aanwezige goederen worden verkocht en de machines en inventaris worden geveild door de firma Troostwijk te Amsterdam. Gezien de deplorabele toestand waarin de confectie-industrie zich bevindt is de opbrengst zeer gering. Intercode Kledingbedrijven BV koopt nog een aantal machines waarmee een modellen atelier kan worden opgezet.
  Om te voorkomen dat eventuele afvloeiingskosten, en of gouden handdrukken door de moedermaatschappij moeten worden betaald wordt een nieuwe BV als werkmaatschappij opgericht, die bovengenoemde werknemers van Intercode Kledingbedrijven BV overneemt. De naam van deze werkmaatschappij is Intercode Services BV, de oprichtings-datum is 3 juni 1977.

  << Vorige Volgende >>

  Foto's en teksten: H.W. Weeber - 1999
  Copyright: 2017, H.W. Weeber

 • Gastenboek
 • Lees en schrijf het gastenboek
 • Email ons