• Menu
 • Historie
   
  Email ons!
   
  Confectie 1916-1998
  De start
  Eerste petten verkoop
  De groei
  Naar de Achterweg
  Weeber NV
  De eerste pantalons
  Nieuwkomer breektdoor
  Groei in Groningen
  Werken bij Weeber
  BB en EHBO
  Een defensie opdracht
  Locatie in Zandbulten
  Vestiging in A'dam
  Verbouwing
  Concurrentie uit Dld
  Afscheid directeur
  Pools avontuur
  Einde eigen productie
  Een nieuwe situatie
  Het einde: overname
  Slot
  Overzicht
 • GRUNN.NL: Confectie industrie
 • Pools avontuur

  De volgende jaren geven een teruggang van klassieke pantalons te zien, hetgeen echter gecompenseerd werd door toename in de verkoop van jeugdpantalons de zogenaamde bandzak pantalons (ook wel spaanse pantalon). In het begin met hele wijde pijpen. Tot 1974 was dit type pantalon een uitstekend artikel. Deze periode werd dan ook gekenmerkt door uitstekende financiŽle resultaten. Dit in tegenstelling tot onze collega kostuum fabrikanten in Groningen die op dat moment vrijwel alle failliet waren gegaan, of het bedrijf hadden beeindigd. In de Groninger confectie-industrie werkten circa 5000 mensen.

  Hotel in Sauerland 3 uur 's nachts. Hotelgasten op de gangen, geschreeuw en gebonk op deuren. Buiten staan opgewonden Germaanse jongeren naar uit ramen hangende Friese deernen te schreeuwen. De meisjes zingen hand in hand kameraden - hand in hand voor feyenoord 1. De chefs zijn niet wakker te krijgen (alcohol). Uiteindelijk weet ik de boel te bedaren en keert de rust weer in het hotel.

  Vanaf 1970 lieten wij ook pantalons in Polen in loon produceren, omdat in dit land de loonprijs circa 1/3 was van die in Nederland. Op deze wijze konden wij voor ons totale product een soort mix prijs samen-stellen waardoor wij de concurrentie beter het hoofd konden bieden.
  Voor ons stond echter toen al vast dat de concurrentie uit de lage loonlanden van jaar op jaar zou toenemen, en dat het op den duur niet meer mogelijk was in Nederland rendabel te produceren.
  Op grond van deze conclusie werd op 20 december 1972 Intercode Kledingbedrijven BV opgericht die zich uitsluitend bezig hield met de productie in lage loonlanden, de zogenaamde veredeling. Stoffen, fournituren en modellen werden door ons aangeleverd het naaien en perswerk werd in het betreffende land verricht.

  << Vorige Volgende >>

  Foto's en teksten: H.W. Weeber - 1999
  Copyright: © 2017, H.W. Weeber

 • Gastenboek
 • Lees en schrijf het gastenboek
 • Email ons