• Menu
 • Historie
   
  Email ons!
   
  Confectie 1916-1998
  De start
  Eerste petten verkoop
  De groei
  Naar de Achterweg
  Weeber NV
  De eerste pantalons
  Nieuwkomer breektdoor
  Groei in Groningen
  Werken bij Weeber
  BB en EHBO
  Een defensie opdracht
  Locatie in Zandbulten
  Vestiging in A'dam
  Verbouwing
  Concurrentie uit Dld
  Afscheid directeur
  Pools avontuur
  Einde eigen productie
  Een nieuwe situatie
  Het einde: overname
  Slot
  Overzicht
 • GRUNN.NL: Confectie industrie
 • Lokatie Zandbulten

  Toen bleek dat er ook voor dit 2e atelier voldoende orders voor onze eigen pantalons voorhanden waren werd geen vervolg order bij het leger aangevraagd, en werd in Kollum het productie apparaat (de machines) aangepast om deze pantalons te kunnen produceren.
  Het leger was dus de oorzaak dat wij een bedrijf in Friesland kregen.
  Al gauw werd de vestiging in Kollum te klein en verhuisden wij naar een iets groter pand in Zwagerveen, eigendom van de familie Kloosterman die als vader en moeder voor het personeel functioneerden.
  In 1966 hoorde ik dat Robi japonnenfabriek in Zandbulten hun bedrijf wilde verkopen. Dit was voor ons zeer interessant omdat er circa 12 meisjes werkten en het bedrijf over een zeer royale naaizaal met aanliggende woning beschikte, alsmede een zeer royale kavel grond voor eventuele uitbreiding.
  Na korte onderhandeling werd dit bedrijf aangekocht en na een verbouwing (de woning werd kantine en er werden toiletten bijgebouwd) vond de verhuizing plaats.
  Het atelier bij de firma Kloosterman bleef echter bestaan, en er werd door Bert een colbert atelier opgezet met als coupeur-ontwerper de heer Jansen en als bedrijfsleider de heer Stoffers. Dit atelier werd circa na 1 jaar weer opgeheven.

  Januari 1967, Colbert atelier te Zwagerveen.
  Buiten is het koud en in de personeelsbus waarin de meisjes naar het werk worden gebracht(fa Plutschouw) werkte de kachel niet goed. Een echte maandagmorgen stemming waaraan de door moeder Kloosterman gezette verse koffie niets verandert. Sjoukje deelt de vingerschaartjes rond (voor het afknippen van de draadjes ca 10 cm lang)maar let er niet op dat ieder z'n eigen schaartje krijgt. Daarom wordt er ruzie gemaakt aan haren getrokken, geschreeuw, gegil er wordt gestoken. Een meisje zakt in elkaar, gestoken in de hartstreek, ambulance, ziekenhuis. 't Gaat net goed, geen politie of arbeidsinspectie, in de omgeving van Zwaagwesteinde wordt zoiets onderling geregeld.

  << Vorige Volgende >>

  Foto's en teksten: H.W. Weeber - 1999
  Copyright: 2017, H.W. Weeber

 • Gastenboek
 • Lees en schrijf het gastenboek
 • Email ons