• Menu
 • Historie
   
  Email ons!
   
  Confectie 1916-1998
  De start
  Eerste petten verkoop
  De groei
  Naar de Achterweg
  Weeber NV
  De eerste pantalons
  Nieuwkomer breektdoor
  Groei in Groningen
  Werken bij Weeber
  BB en EHBO
  Een defensie opdracht
  Locatie in Zandbulten
  Vestiging in A'dam
  Verbouwing
  Concurrentie uit Dld
  Afscheid directeur
  Pools avontuur
  Einde eigen productie
  Een nieuwe situatie
  Het einde: overname
  Slot
  Overzicht
 • GRUNN.NL: Confectie industrie
 • Een opdracht van Defensie

  Omstreeks 1964 stichtte onze technisch directeur de heer Meijer ten behoeve van zijn zoon een loonconfectie atelier te Leens. Gezien het feit dat door ons een belangenverstrengeling onvermijdelijk werd geacht, werd genoemde voor de keus gesteld zijn bedrijf op te heffen of ontslag te nemen. Hij nam ontslag en vanaf dat moment nam ik die functie over, bestaande uit de supervisie over de productie en de inkoop van fournituren en machines.
  In 1965 was er een kleine inzinking in de verkoop van pantalons, en was er vooral na uitlevering van de voorjaarsorders sprake van een tijdelijke onderbezetting (te weinig orders) op het atelier. Wij kregen toen contact met inkopers van Defensie die ons vroegen pantalons voor het leger te willen maken. Dit was met name interessant omdat een zeer lange lever-tijd kon worden afgesproken, zodat op deze wijze de periodes van onderbezetting konden worden voorkomen. Wel liet men ons weten dat er streng op de kwaliteit van de afwerking gecontroleerd zou worden.
  Door allerlei oorzaken maar ook door eigenwijs optreden van onze coupeur de heer Orsel die meende dat de verwerkingsvoorwaarden en handleidingen voor het uitsnijden niet naar de letter opgevolgd hoefden te worden, kwamen er vanaf het begin al problemen met de fabricage van deze legerpantalons.
  Ondanks het feit dat een hoge prijs was bedongen, was het onmogelijk deze renderend te produceren, en als er dan eens een aantal pantalons naar den Haag werd gezonden kregen wij de meeste afgekeurd weer terug. Ik heb nog een bedevaart naar den Haag gemaakt in een poging de order geannuleerd te krijgen maar zonder resultaat. Wel bleek achteraf dat de controleurs na dat bezoek iets minder streng waren waardoor er meer werd goedgekeurd.
  Het was voor ons duidelijk, hetgeen overigens achteraf ook door de legerleiding werd bevestigd dat je hierin gespecialiseerd moet zijn, omdat het erg moeilijk is deze pantalons gezien de afwijkingen in de afwerking te hooi en te gras via de bestaande productielijn te produceren. Om die reden hebben wij gezocht naar een 2e atelier dat zich uitsluitend met de fabricage van legerpantalons zou bezig houden.
  Dit werd gevonden in Kollum. Welliswaar erg klein. Op een zolder werkten circa 12 meisjes en 3 mannen hetgeen onder leiding stond van de heer Scheper.
  Na controle en goedkeuring door een inspecteur van het leger werd de gehele order zonder problemen in Kollum geproduceerd. Vanaf dat moment pendelde ik soms dagelijks van Groningen naar Kollum.

  << Vorige Volgende >>

  Foto's en teksten: H.W. Weeber - 1999
  Copyright: 2017, H.W. Weeber

 • Gastenboek
 • Lees en schrijf het gastenboek
 • Email ons