• Dichters
 • Sieger Geertsma
 • Bart FM Droog
 • Petra Else Jekel
 • Age van der velde
 • Cultuur
 • Groningen: wat een afschuwelijke stad
  Hans de Preter
  Persbureau Tammeling/ De Groninger Internet Courant

  Groningen is echt een afschuwelijke stad waar je maar beter niet kunt gaan wonen. Want als je er eenmaal terecht komt is de kans de groot dat je er niet meer weg wilt. En dat is tamelijk vervelend, want dan blijf je verstoken van veel van de verworvenheden waar de bewoners van de Randstad dagelijks plezier van hebben.

  Ga maar na: wie in de Randstad woont heeft iedere dag uren de tijd om te relaxen in de file. Geldzorgen heb je er niet, want als je wat verdient ben je het meteen weer kwijt aan de huur of aan de hypotheeklast. Ook is er vertier genoeg in de Randstad. Wie hip is en alternatief uit wil gaan kan zich heerlijk warm dansen tijdens een Dance Valley. Ook voetballiefhebbers komen er volledig aan hun trekken dankzij het sierlijke, aanvallende voetbal van Feyenoord of de successen van het zo bescheiden Ajax.

  Nee, dan Groningen. In plaats van comfortabel in de file te zitten, ploeteren de Stadjers op de fiets naar hun werk waar ze zonder noemenswaardige vertraging aankomen zodat ze een volledige dag lang moeten werken!

  En toch, ondanks het gemis aan dergelijke fraaie voorzieningen, is het lastig hier weg te komen. Voor mij wel in elk geval. Groningen is wel eens bestempeld als de kleine metropool van het Noorden, en dat is een aardige typering. Er gebeurt altijd wel wat. Is het geen Noorderzon-festival, dan is het wel A Star is born of Blue Moon. En op architectuur-gebied valt er vaak ook veel te beleven.

  Het is ook een soort koortsigheid die af en toe in de lucht hangt, die Groningen interessant maakt. Dat is de koortsigheid van evenementen die hun schaduw vooruit werpen en die van grote betekenis kunnen zijn, waarover veel geschreven en gesproken wordt en waar je over nadenkt. Zoals het Blue Moon project of de bouw van het Europapark en het nieuwe stadion van FC Groningen. Enkele jaren geleden was dat ook heel sterk het geval voorafgaande aan de bouw van het Groninger Museum, waar in de stad flink over gediscussieerd werd. Bijna dagelijks trokken Stadjers naar het Verbindingskanaal om de bouw te zien vorderen van het merkwaardige gebouw in 'hun' stad. En hoe fel werd er begin dit jaar niet gestreden over de bebouwing van de Grote Markt en de aanleg van de parkeergarage. Groningen is inderdaad misschien relatief klein. Maar er gebeurt altijd wel iets dat ook landelijk sterk de aandacht trekt en wat is er mooier dan om als journalist te werken in je 'eigen' stad waar je je sterk betrokken bij voelt. Het gebrek aan files neem ik dan maar voor lief.

  Dit verhaal is met toestemming van de schrijver geplaatst. Gedichten die op deze website vermeld staan mogen niet zonder schriftelijke toestemming van de schrijver worden overgenomen of worden gebruikt voor andere doeleinden.